Programma 01 Bestuur en Veiligheid

Speerpunten Coalitieprogramma

Afspraken bestuursakkoord:

We zoeken naar nieuwe vormen van samenwerking en bestuur, die passen bij een nieuwe tijd en die de mensen centraal stelt. Burgerparticipatie gaan we verder bevorderen.

De Wet open overheid bevordert de transparantie en openheid die wij voorstaan.

We maken ons sterk voor een bereikbaar gemeenteloket. Daar kunnen ook veel zaken digitaal worden geregeld. Tegelijkertijd blijft het mogelijk persoonlijk en telefonisch contact te hebben met de gemeente. Vanzelfsprekend staat klantgerichtheid daarbij voorop.

We vinden het belangrijk dat de gemeente duidelijk communiceert.

De wijk- en dorpsraden hebben een waardevolle functie als gesprekspartner en klankbord voor het gemeentebestuur. De gemeente voert een actief dorps- en wijkradenbeleid.

Een stimuleringsfonds voor maatschappelijke initiatieven van wijk- en dorpsraden blijft een belangrijk ondersteuningsmiddel.

Wij gaan voor een gemeente die zijn taken aan kan. Nu en in de toekomst. De gemeente gaat uit van eigen kracht. We streven naar behoud van kennis in de organisatie.

We kiezen voor samenwerking met andere gemeenten omdat het een meerwaarde heeft.

Inwoners worden betrokken bij projecten van de gemeente of van derden in hun buurt. Deze contacten moeten de afstand tussen onze inwoners en politiek verkleinen.

Wij willen met Samen Recht Vinden (SRV) onderzoeken op welke manier juridische problemen vroegtijdig kunnen worden gesignaleerd en opgelost.

De samenwerking over de landsgrens groeit onder andere in het verband van de EGTS Linieland van Waas en Hulst. We willen die groei met kracht stimuleren. De regelgeving in de regio willen we nog meer op elkaar afstemmen.

De politie moet meer zichtbaar zijn in onze gemeente. De uitbreiding van de bezetting van de politie in onze gemeente moet beter.

Wij gaan een nultolerantiebeleid voeren op het gebied van agressie en geweld.

Wij zetten in op een harde aanpak van criminaliteit en overlast veroorzaakt door lachgas, drugs- en alcoholmisbruik.

We willen geen coffeeshop in onze gemeente.

Veiligheid begint bij preventie, bewustwording en communicatie. Daar zetten we op in.

Brandpreventie staat hoog in het vaandel. Daarbij staat aandacht en waardering voor de brandweervrijwilligers voorop.

We gaan verder met de ontwikkeling van een brandweerkazerne in Kloosterzande. In Vogelwaarde willen we een nieuwe kazerne.

We stimuleren en ondersteunen initiatieven van inwoners en ondernemers die de veiligheid in brede zin bevorderen. Het onveiligheidsgevoel pakken we samen aan; met ondernemers en inwoners.

We werken voor grotere onderwerpen als ondermijning actief samen binnen de regio en in Zeeland.

Toezicht en handhaving blijven belangrijk. Buurtapp-projecten, sociaal alarm, cameratoezicht en camera’s van handhavers kunnen hierbij helpen.

Constructief met de jeugd in gesprek gaan draagt bij aan oplossingen. We betrekken hierbij onder meer de jongerenwerkers en de scholen.

Er komt een aanpak voor verwarde personen. Daarbij komt zorgverlening aan deze inwoners voor handhaving.

Deze pagina is gebouwd op 11/30/2022 10:49:03 met de export van 11/30/2022 10:43:05