Programma 07 Milieu

Speerpunten Coalitieprogramma

Afspraken bestuursakkoord:

We streven naar een schoon milieu, rijke natuur en een aantrekkelijk landschap als het visitekaartje van Hulst. Dat is niet alleen belangrijk voor onze fysieke gezondheid, maar levert ook een bijdrage aan het prettig wonen voor huidige en nieuwe inwoners. Daarnaast is het een belangrijke pijler voor het toerisme in onze gemeente.

Voor de stijgende energieprijzen zullen wij bij het Rijk aandringen op aandacht voor gezinnen die te maken kunnen krijgen met energie-armoede. We vragen ook aandacht voor de verborgen energie-armoede van huishoudens met een eigen woning of particuliere huurwoning.

Wij blijven onze inwoners en bedrijven actief informeren over kansen voor het isoleren van hun gebouwen - de eerste stap in verduurzaming - en over de mogelijkheden van subsidies en leningen.

We gaan inwonerscollectieven en -initiatieven, maar ook bedrijven, ondersteunen bij hun ideeën om gezamenlijk acties te organiseren die de bewustwording, kennis en verduurzaming stimuleren. Zon op daken heeft onze prioriteit.

Samen met onze inwoners gaan we de komende vier jaar starten met het opstellen van de eerste verduurzamingsplannen per dorp of wijk. Samen gaan we op zoek naar de wensen, kansen en mogelijkheden om het dorp dan wel de wijk stapsgewijs klaar te maken voor de toekomst.

We stimuleren woningeigenaren actief hun geplande verbouwing met het oog op de toekomst uit te voeren met hoogwaardige isolatie, laagtemperatuurverwarming en duurzame energie.

We stimuleren het aanvragen van subsidies voor het verduurzamen van woningen door te informeren en te ontzorgen.

We zorgen dat de aanpassing aan het veranderende klimaat een steeds belangrijker aspect wordt bij de ontwikkeling van projecten en bij herstructureringsprojecten. We zorgen dat we dit verder integreren in het beheer van de openbare ruimte.

We volgen de ontwikkelingen van de Regionale Uitvoeringsdienst (RUD) nauwlettend. Het gaat hierbij bijvoorbeeld om robuustheid, de uit te voeren taken en de huisvesting.

Onze communicatie over het afvalbeleid moet helder zijn. Richting de VANG (van afval naar grondstof) hebben we al stappen gezet, maar we zijn er nog niet. We moeten duidelijk maken dat minder restafval minder kosten betekent. Daar moet nog meer draagvlak voor komen.

De milieustraat in Hulst blijft gratis toegankelijk voor onze inwoners. Er moeten meer afvalstromen worden gescheiden. Dit kan gevolgen hebben voor de huidige locatie.

We zetten in op het aanpassen en vergroten van het energienetwerk.

We zetten alles in het werk om PFAS uit ons milieu te weren. De problemen met PFAS en TGG moeten zo worden opgelost dat er geen risico’s zijn voor de volksgezondheid en milieu.

We continueren het beleid voor de afvalstoffenheffing en de rioolheffing. Daarbij gaan we ervan uit dat de kosten worden gedekt door de inkomsten.

Deze pagina is gebouwd op 11/30/2022 10:49:03 met de export van 11/30/2022 10:43:05