Programma 08 Ruimte en wonen

Speerpunten Coalitieprogramma

Afspraken bestuursakkoord:

De gebiedsontwikkeling Perkpolder (Waterzande) wordt voortvarend voortgezet.

Wij willen meer variatie in het aanbod van woonvormen voor ouderen in de nabijheid van zorg. Hofjes en kleinschalige appartementencomplexen zijn een aantrekkelijk alternatief voor ouderen die op zichzelf willen blijven wonen, maar niet langer de zorg voor een heel huis willen hebben.

De afgelopen jaren zijn met de woningbouwcorporaties in de prestatieafspraken goede afspraken gemaakt over het energieneutraal maken van hun woningbestand. De komende vier jaar blijven we hierover met de corporaties in gesprek.

We geven uitvoering aan de raadsmotie, waardoor onze gemeente kan voorzien in de verwachte woningbehoefte voor de huidige en nieuwe inwoners. Daarbij blijft ook nieuwbouw in de kleinere kernen mogelijk.

We gaan onderzoek doen naar de leegstand van woningen. Hoe kunnen deze woningen beschikbaar worden gesteld of geschikt worden gemaakt voor woningzoekenden, dat is de vraag.

Dreigende verkrotting van panden houdt onze aandacht. We blijven eigenaren van verkrotte panden actief wijzen op de beschikbare subsidiemogelijkheden.

We werken toe naar een bestaande woningvoorraad die klaar is voor de toekomst (duurzaam en levensloopbestendig).

We faciliteren starters op de woningmarkt.

We onderzoeken de mogelijkheden van het collectief particulier opdrachtgeverschap.

Er komt een toewijzingsbeleid van bouwgrond, gericht op eigen inwoners.

Goed wonen voor alle doelgroepen maken we mogelijk. We streven naar het levensloopbestendig bouwen voor senioren binnen de eigen kern.

Vele bestaande grondgebonden woningen met grote tuinen zijn in eigendom van senioren. We onderzoeken de mogelijkheden om woningbouw mogelijk te maken in zogenaamde hofjes. Daarbij is aandacht voor het voorkomen van eenzaamheid en in het in gezamenlijkheid zo lang mogelijk zelfstandig wonen.

Naast nieuwbouw is er ook aandacht voor het aanpassen van bestaande woningen naar levensloopgeschikte woningen. Voorgaande is in lijn met de vastgestelde Woonzorgvisie gemeente Hulst. We werken aan een bijbehorend uitvoeringsprogramma.

We richten we ons op bouwen voor doorstroming en flexibele inzetbaarheid. Dat doen we niet alleen door de realisatie van levensloopgeschikte woningen, maar ook door het opbouwen van een flexibele schil en het bouwen van tiny houses (kleine woonvoorzieningen).

We zorgen ervoor dat de plancapaciteit aansluit op de kwalitatieve behoefte.

Aan de hand van het recent opgestelde plan van aanpak “Ruimte voor woonkwaliteit”, zorgen we voor ruimte in de woningbouwplanning om in te kunnen spelen op kansen en ontwikkelingen die zich voordoen.

Samen met de provincie monitoren we jaarlijks de kwantitatieve en kwalitatieve woningbehoefte.

Na diverse keren van uitstel is de inwerkingtreding van de Omgevingswet nu voorzien per 1 januari 2023. In de vorige jaren is geanticipeerd op de nieuwe wetgeving. Die trend zetten we door.

We gaan meer aandacht besteden aan de participatie van omwonenden bij bouwplannen in hun omgeving. De komende periode stellen we daar beleid voor op.

Ter voorbereiding op de nieuwe Omgevingswet zijn met de gemeenteraad diverse werkbijeenkomsten gehouden over de inhoud van de nieuwe omgevingsvisie. De gemeenteraad heeft gesteld dat de thema’s duurzaamheid en aanpassing aan de klimaatverandering nadere uitwerking verdienen. Daarna volgt een beschouwing over de gevolgen van de landbouw. Dat gebeurt voordat de omgevingsvisie wordt opgesteld. De komende periode nemen we - in samenspraak met betrokkenen - thema’s ter hand. Deze verwerken we in de ontwerp omgevingsvisie Hulst.

Wonen en zorg voor een gehandicapt kind of familie in de directe woonomgeving, vinden we gewenst. Hiervoor kan de gemeente vergunningen voor flexibele bouwconcepten voor een bepaalde duur afgeven. Als de zorgtaak is beëindigd, wordt de opstal verwijderd.

Deze pagina is gebouwd op 11/30/2022 10:49:03 met de export van 11/30/2022 10:43:05