Paragrafen

Paragraaf Bedrijfsvoering

Samenwerking

De strategische regiovisie is inmiddels uitgewerkt in een werkagenda waarin gerichte acties zijn opgenomen die invulling geven aan de geformuleerde doelen en prioriteiten uit het visiedocument. De werkagenda beslaat een elftal projecten op het gebied van onder meer wonen, werken, onderwijs, cultuur. De doorlooptijd van diverse projecten zijn meerjarig en vragen de komende jaren aandacht binnen de organisatie maar ook binnen de regio bij alle stakehouders.

Naast de grootschalige samenwerking als uitvloeisel van de regiovisie blijven de mogelijkheden tot samenwerking onze aandacht vragen. Samenwerking moet wel een meerwaarde hebben en vormt als zodanig geen doel op zich.
In 2022 is onder andere de samenwerkingsovereenkomst Leergeld en gemeenten 2023-2026 met stichting Leergeld Zeeuws-Vlaanderen aangegaan. Dit ten behoeven van de uitvoering van het educatieve kindpakket. De uitvoering hiervan zal met ingang van 2023 van start gaan.

Op het gebied van de instandhouding van de (afval-)waterketen is in 2020 de Strategie SAZ+2030 vastgesteld. In 2022 is door alle deelnemers een hierop gebaseerde nieuwe samenwerkingsovereenkomst SAZ+ aangegaan.  Op grond van 3 programmalijnen en 19 projecten wordt gewerkt aan de kwalitatieve instandhouding van de (afval-)waterketen op een zo efficiënt mogelijke wijze tegen minst mogelijke (meer-)kosten. Hierbij ook inspelend op nieuwe ontwikkelingen op het gebied van klimaatadaptatie, implementatie van Omgevingswet en digitalisering.

Verder is in 2022 ingestemd met de samenwerkingsovereenkomst Zuidwestelijke Delta (ZWD) en het hieraan gerelateerde uitvoeringsprogramma ZWD. Hiermee wordt ingezet op voortzetting van de samenwerking, zoals deze in voorgaande jaren reeds vorm heeft gekregen. Doel van deze samenwerking tussen Rijk, Provincies, waterschappen, gemeenten en (maatschappelijke) partijen is een economisch vitale, ecologisch veerkrachtige, veilige en klimaatbestendige Delta.

In 2022 is besloten om de bestuurlijke afspraken in het kader van de samenwerking tussen Veilig Thuis Zeeland en de lokale Zeeuwse gemeenten te actualiseren. Dit betreft een voortzetting van in het verleden gemaakte afspraken doch wel geactualiseerd naar de nieuwe situatie in 2022.

In december 2021 is de samenwerkingsovereenkomst met de Voedselbank aangegaan. In de afgelopen jaren hebben we het belang van de voedselbank gezien met name gerelateerd aan het minimabeleid van de gemeente Hulst. De huidige  overeenkomst kent een looptijd tot en met 2023.  In de loop van 2023 zal worden bezien of en op welke wijze de samenwerking voor de hieropvolgende periode wordt voortgezet.

Naast bovenstaande samenwerkingsovereenkomsten wordt er lokaal maar ook regionaal met vele partijen samengewerkt op een groot aantal werkgebieden. Deze samenwerkingsvormen zijn eveneens vastgelegd in samenwerkingsovereenkomst maar ook in GR'en of in de vorm van dienstverleningsovereenkomsten.

Ten slotte vindt er in regionaal verband periodiek overleg plaats binnen het Overleg Zeeuwse Overheden. Dit op uiteenlopende actuele dossiers om de mogelijkheden tot samenwerking en/of kennisdeling te beoordelen.  

Deze pagina is gebouwd op 11/30/2022 10:49:03 met de export van 11/30/2022 10:43:05